“Entre Núvols”: El futur del Cloud Computing

Qui no s’ha passat al Cloud és perquè té temor a perdre el control. És un temor infundat i poc pensat. El primer pas poden ser els núvols propers que asseguren un control total i absolut de les dades.

Als últims temps, el Cloud Computing ha passat de ser una tecnologia emergent a una eina de treball quotidiana i propera. Si en tan poc temps hi ha hagut tants canvis; què passarà al futur?

Cada cop hi ha més presència del Cloud a l’entorn empresarial. Tot i així, aquesta tecnologia encara no s’està utilitzant de forma massiva. Hi ha moltes càrregues de treball que encara no s’han traslladat al núvol. La micro-informàtica a través dels VDI (escriptoris virtuals), les campanyes de màrqueting i, fins i tot, els propis ERP corporatius encara no s’hi han mudat per diversos motius. Per tant, queda molt espai per les empreses per traslladar-se al Cloud. La tendència és bona i progressiva.

Les causes de resistència són diverses, però molts cops provinents sobretot de l’alta direcció. La causa més comuna és la seguretat de les dades. Molts empresaris interpreten que tenir les dades fora del seu domini és perillós i arriscat. Temen hipotètics actes vandàlics per falta de custodia, i en conseqüència, la pèrdua de les pròpies dades: Un gran desastre per ells. Per intentar canviar aquesta mentalitat poc fonamentada, cada cop hi ha més informació sobre l’alt nivell de seguretat del Cloud i dels seus CPD. El futur es presenta, per tant, prometedor.

Un aspecte important a tenir en compte és el Cloud de proximitat, com el que ofereix Ilimit. Els avantatges són clars: major control i seguretat de les dades. El valor afegit en una Infraestructura Cloud coneguda és molt important, sobretot quan hi ha una alta necessitat de servei gestionat.

Un altre aspecte important és arribar a entendre el canvi de paradigma del mateix: El model de pagament per ús. Passar de tenir una infraestructura en constant procés d’obsolescència, amb altes i arriscades inversions poc fonamentades a pagar per un servei elàstic, flexible i sense compromisos. El resultat és un servei a mida i amb solvència tècnica contrastada que permet rebre un SLA (Service Level Agreement) que difícilment es podria aconseguir internament o, que en tot cas, resultaria molt car. En aquest sentit, les despeses d’inversions tant en hardward, com en serveis gestionats són compartits per moltes empreses.

Recentment, hem viscut un gran impuls cap al Cloud per part de les empreses mitjanes; i les grans empreses també estan augmentant el percentatge de despesa cap aquest nou model. Les que encara no estan fent aquest pas important són les petites. Aquestes tenen un gran recorregut per endavant i un bon futur.

La meva recomanació pels director TIC o caps de compra de tecnologia és que ampliïn el seu pensament sobre el concepte núvol. Hem de canviar el maliciós concepte de treure fora de l’empresa les dades (mentalitat molt arcaica) a una mentalitat de Cloud on tot són avantatges: disponibilitat garantida amb SLA, millor accés, millor servei de gestió extern arribant a un de personalitzat 24/7, actualitzacions, “Disaster Recovy”, gestió del backup, alta seguretat, etc.

Amb la mentalitat ‘Cloud Computing’ es guanya més temps per les activitats claus TIC corporatives: gestió del coneixement corporatiu, gestió del talent, innovació, estratègies corporatives, etc.

Quan les responsabilitats de computació corporatives estan al núvol, el treball a fer consisteix en pensar, construir, i mantenir les aplicacions palanca per millorar la facturació de l’empresa. Per tant, els departaments d’informàtica passaran a anomenar-se departaments de coneixement i atendran als clients, usuaris interns i col·laboradors a través d’un catàleg intern de pràctiques de servei utilitzant una estratègia multicloud. Això permetrà agilitzar els serveis i la relació efectiva amb tot el personal.

Per tant, el núvol serà un model de futur. Canviarà el model empresarial, des del propi departament d’informàtica, passant per la pròpia gestió fins a arribar a l’estratègia global de la companyia.

Etiquetat amb: , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*